59a140bc-196b-45a3-a5b2-8e8fc5b8727a

Maltepe Belediyesi’nce Maltepeli anne ve babalara yönelik Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde “Aile ve Çocuklarla İletişim Travma Sonrası Aile Tutumları” konulu panel düzenlendi. Panele Maltepe Belediyesi’ne bağlı kreşlerde eğitim gören öğrencilerin velileri katıldı. Panelde Ar. Gör. Klinik Psikolog Selin Tahmazoğlu “Travma Sonrası Aile Tutumları” üzerine sunumunu katılımcılarla paylaştı. Tahmazoğlu, travmada güvenli alanın paramparça olduğunu, travmaya maruz kalmış çocuğun keşiften vazgeçebildiğini bunun da zihinsel- sosyal gelişiminde aksaklıklar yaşatabileceğini söyledi. Travma sonrasında çocuktaki fiziksel ve davranışsal belirtileri sıralayan Tahmazoğlu “Ebeveynin duygu- deneyim düzenleyici işlevi, travma sonrası iyileşmenin merkezindedir. Ebeveynin sakinliği, zorlu olaylarla başa çıkma hali, çocuğun bedensel alarm halini düzenler. Ebeveyn davranışları çocuklarda travma sonrası stres belirtilerinin gidişatını önemli derecede etkiliyor.” diye konuştu. 

 

‘ÇOCUĞUNUZA YARGILAMADAN YAKLAŞIN’ 

 

Araştırma Görevlisi Psikolog Ezgican Meral “Aile ve Çocuklarla İletişim (Yalan Söyleme Alışkanlıkları 3-5 Yaş)” üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Ebeveyn- çocuk iletişiminde yaşa uygun açıklığın, etkin dinlemenin, duyguya alan açmanın ve yargılamadan yaklaşmanın önemine dikkat çeken Meral “Çocuğum yalan söylüyor, ne yapmalıyım?” sorusuna “Tutarlı olun, söylediğinizle yaptığınız uyuşsun. Yalan söylemesine fırsat verecek zorlayıcı durumlar yaratmayın. Yalanın içeriğine değil nedenine odaklanın. Aşırı otoriter ve cezalandırıcı olmayın. Yüzleştirmek yerine anladığınızı hissettiren bir ortam oluşturun.” şeklinde yanıt verdi.  

 

 

AKRAN ZORBALIĞINI ANLATTI

 

Prof. Dr. Nurgün Oktik “Akran zorbalığı” konulu sunumuyla katılımcıların karşısına çıktı. Zorbalığın kendini tam anlamıyla koruyamayan birisine karşı yineler bir şekilde olumsuz eylemde bulunmak anlamına geldiğini ifade eden Oktik zorbalığa maruz kalan kişinin aşağılanma ve ezilme duygusu yaşadığını söyledi. Oktik zorbalığın fiziksel, sözel, ilişkisel ve siber türlerinin olduğuna değinerek “Bir davranışın akran zorbalığı olarak tanımlanabilmesi için bir bireyin/grubun bir bireye yönelik uyguladığı, tekrarlılığı ve sürekliliği olan, gücün sistematik olarak kötüye kullanılmasını içeren, zarar veren ve incitici davranışlar olması gerekir. Çocuğunuz zorbalık yapıyorsa onunla olayın ciddiye alarak ve sakince konuşmak gerekiyor. Okul müdürü ve öğretmenleri ile görüşün. Aile içinde kabul edilemez bir davranış olduğunu tartışın. Fiziksel yaptırımlar, cezalar kullanmayın. Kurallara uyduğu ve şiddet içeren davranış göstermediği zaman ödüllendirin.” şeklinde konuştu. Panel katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.