92fd5a51-efc3-49e4-a503-b115a19dd22a

Maltepe Belediyesi’nce belediyenin farklı birimlerinde çalışan personele “Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü” eğitimi verildi. Eğitimde stres çeşitleri ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı anlatıldı.

 

Maltepe Belediyesi, Maltepelilere sunduğu hizmetin kalitesini artırmak için çalışanlarına yönelik eğitimlerine devam ediyor. Bu doğrultuda belediye personeline “Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü” eğitimi verildi. Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Fatma Uçar Boyraz tarafından Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde verilen eğitimde personele stres çeşitleri anlatıldı. İş yükü nedeniyle stres yaratan durumu değiştirmeye çalışırken zamanı daha iyi yönetmeye çalışmanın önemine değinen Dr. Fatma Uçar Boyraz, “Öncelikleri belirlemek, yapılacak işler listesi yapmak, başkalarından yardım istemek, hayır demek gerekebilir. Stres yaratan durumu değiştiremiyorsak bu durum uzun vadede beni ne kadar etkileyecek buna bakmak gerekebilir.  Mükemmeliyetçi standartları azaltmak, stresli olaylara daha olumlu bir perspektiften bakmak, kontrol edilemeyen sorunları kontrol etmeye çalışmamak,  duygularınızı bir yakınınızla ya da bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmak yardımcı olabilir.” dedi. Farklı stres çeşitlerinin farklı başa çıkma yolları gerektirdiğine değinen Boyraz, “Her yolun avantaj ve dezavantajları vardır ve bunlara duruma ve kişiye göre değişir. Her durum için aynı yolu kullanmak, stresi arttırabilir ve çözümü engelleyebilir.” şeklinde sözlerine devam etti.

 

 

ÖFKE KONTROLÜNÜ ANLATTI

 

Öfkenin doyurulmamış isteklere istenmeyen sonuçlara ve karşılanmayan beklentilere verilen son derece doğal, evrensel ve insani bir duygusal tepki olduğuna değinen Boyraz,  “Öfkenin tamamıyla olumsuz bir duygu olduğunu düşünmek doğru değildir. Sağlıklı öfke, hakkınızı aramanız, sorunları belirlemeniz ve adaletsizlikleri düzeltmeniz için sizi motive eder. Öfke bir alışkanlığa dönüştüğünde sorun olmaya başlar. Sık sık karşınıza çıkar. Çok yoğun hissedersiniz. Çok uzun sürer. Diğer duygularınızı gizler. Aile veya iş ilişkilerinizi bozar. Sizi kontrol edilemeyen yıkıcı bir döngüye sokar. İnsanları incitir. Genelde insanların istekleri ile yaşadıkları olay birbiriyle uyumlu olmadığında öfke ortaya çıkar. Öfke bir düşünceden de kaynaklanabilir. İnsanlar genelde öfkenin tamamen onu tetikleyen olaydan kaynaklandığını düşünürler. Ancak böyle olsaydı belli bir olay karşısında bütün insanlar aynı tepkiyi verirdi. Yaşanan olaydan çok olaya verdiğimiz anlam öfkenin ortaya çıkmasını belirler.” diye konuştu.Eğitim, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.