kuraklık iyi parti önerge akp mhp ret

 

İYİ Parti’nin, “Elmalı Ovası’nda DSİ’nin kurutma faaliyetlerinin sonlandırılması, kuraklıkla mücadele ve alınacak tedbirlerin ve çözüm önerilerinin belirlenmesi” amacıyla verdiği araştırma önergesinin bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

 

 İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın açıklamalarından bazı satır başları:

 

“Antalya Elmalı’da yüzbinlerce dönüm bin 50 kotunda Türkiye’nin en önemli ovalarından birisine sahiptir. Bu ovanın en güneyinde 10 bin dönüme yakın Avlan Gölü yine en kuzeyinde de 20 bin dönüme yakın Karagöl bulunmakta.

 

Batıda Çay Boğazı Projesi’nden bu yüzbinlerce dönüm arazi sulanmak için uğraşılmaktadır. Çay Boğazı Barajı yetersiz olduğu için ancak bu ovanın 4’te 1’ini sulayabilmektedir. 50’li yıllarda göç edenlere iskan amacıyla 20 bin dönüm Karagöl’ün 10 bini dönümü tahsis edilmişti. Yanlış bir karardı çünkü burası göl oluşan bir alandı.

 

Elmalı kapalı havza olduğu için dağlarla çevrili olduğu için 6-7 ay boyunca bütün sel suları, taşkın suları bu ovanın çukur olan yerlerinde birleşerek Avlan Gölü’nü ve Karagöl’ü oluşturur. 50’li yıllarda iskan edilenlerin feryatları üzerine 70’li yıllarda DSİ Karagöl’ü, Avlan Gölü’yle birleştirerek bir kanal açmak suretiyle taşkın sularını Finike’ye deşarj etmiştir. Bu suların miktarı 150 milyon metreküptür.

 

Her yıl deşarj edilen suyun Elmalı’da biriken suların miktarı 150 milyon metreküptür. Bu suyu on yıllardır DSİ eliyle düden dediğimiz çatlaklara vermek suretiyle yer altı fay çatlaklarını yok ederiz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir örnek yoktur.  

 

 

Elmalı’da içilir kalitede 150 milyon metreküp suyu her yıl, on yıllardır DSİ eliyle tahliye ederler. Kalan 5 ayda Elmalı yağmur duasına çıkar. Kuraklıktan ormanlar kurumaya başlamıştır. Tarım yapılamaz hale gelmiştir.

 

Bu suların hala tahliyesi devam etmektedir. Bütün dünya kuraklığa karşı, küresel iklim krizine karşı önlemler alırken Türkiye’de de bu konuda her türlü çalışma yapılır derken bütün uyarılarımıza rağmen Elmalı’da bu su tahliyesi sağlanmakta ve yok edilmektedir.

 

Bu bir insanlık ayıbıdır. Bunun çözümü araştırma sonucu Karagöl’de bir kamulaştırmayla çözülebilir, bir baraj yapımıyla çözülebilir. Ya da sürekli Avlan Gölü beslenmek suretiyle Çay Boğazı Projesi’ne ters besleme yoluyla Elmalı Ovası sulanabilir hale gelebilir.

 

Bütün bunları yapabilmek için gündemi oluşturmak ve bu konuda bir tedbir aramak gerekir. Bugün yaşamsal önemi olan sularımızın verimli ve akılcı kullanılması kamuoyunun bilgilendirilmesi sorumluların göreve davet edilmesi adına Meclis araştırması istemek zorunluluk oldu.”