TOKİ AKP KOMSİYON

 

 

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün başladı.Teklifle öngörülen düzenlemeler özetle şöyle:

 “Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları, meslek odaları ve birliklerinin alacaklarının yeniden yapılandırılarak 48 aya kadar taksitlerle ödenebilmesine olanak sağlanıyor. Yeniden yapılandırmada yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) yerine 1 Kasım 2016 tarihinden sonraki dönemler için aylık olarak yüzde 0,75 oranı esas alınacak.

Stopaj yoluyla alınanlar da dâhil gelir ve kurumlar vergileri ile katma değer vergisi mükelleflerine matrah ve vergi artırımı olanağı sağlanıyor. Bundan yararlananların ilgili yıllara ilişkin hesapları vergi incelemesine tabi tutulmayacak.

İşletmelerde mevcut olmasına rağmen kayıtlarda yer almayan ya da işletmelerde mevcut olmamasına rağmen kayıtlarda yer alan, emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara alınması sağlanıyor.

SGK’ya prim borcu olanların borç asıllarını peşin ödemeleri halinde gecikme cezası ve gecikme zamları siliniyor. Sigorta primi borcunu yeniden yapılanıp ilk taksitini ödeyenlere genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı tanınıyor. Genel sağlık sigortası (GSS) prim borcunu yapılandıranlara genel sağlık sigortasından yararlanma hakkı tanınıyor.

Eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ve bunlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların yapılandırılması düzenleniyor. Vergi daireleri tarafından takip edilen 2 bin liraya kadar olan kamu alacakları siliniyor. Yabancılara verilen idari para cezaları siliniyor. SGK’nın işverenlere rücu ettiği alacaklarla, emeklilere yapılan yersiz ödemeler nedeniyle geri alınması gereken tutarlar da yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. Araç muayenesini geciktirenlerden 30 Eylül 2023’e kadar yaptırmaları koşuluyla her ay için uygulanan yüzde 5 faiz, yüzde 0,75’e indiriliyor.

Meslek mensuplarının odalarına, odaların birliklerine, federasyonların konfederasyonlara olan aidat borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. Genç girişimcilere sağlanan kazanç istisnası tutarı, 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan tutar olarak belirlenecek.

Daha önce faizi silinen yükseköğrenim kredisi ve katkı kredilerine 9 Kasım 2022’ye kadar uygulanan gecikme zammı, gecikme cezası ve katsayı tutarları siliniyor. TOKİ’nin toplu konut ihalelerine damga vergisi istisnası getiriliyor. Sürücülerin ceza puanları siliniyor. Kırmızı ışık ve hız sınırı ihlali nedeniyle alınan ehliyetler geri veriliyor.”