kanal istanbul erdoğan

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu’nu hizmete açtı Erdoğan, açılış törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Hizmete aldığımız metro hattımızı, Kağıthane’de Mahmutbey metrosuyla entegre ediyoruz. Birkaç ay içinde bu hattı Zincirlikuyu Metrobüs Durağı’yla da birleştireceğiz. Hızlı tren konforuyla işleyecek bu metronun sinyalizasyon sistemini, TÜBİTAK iş birliğiyle ASELSAN gerçekleştirdi. Metroda çalışacak yerli tasarım ve üretim araçları da yine yerli bataryayla görev yapacak. Türkiye, bu projeyle metro hattı inşasındaki gücünü ve kabiliyetini tüm dünyaya ispatlamıştır.

İstanbul Havalimanı'ndan başlayıp Arnavutköy'den Halkalı'ya inecek metro hattı projemizdeki çalışmalar da süratle devam ediyor. Bunların yanında; Bakırköy, Bağcılar, Başakşehir, Kayaşehir, Kazlıçeşme, Sirkeci, Altunizade, Bosna Bulvarı hatlarındaki çalışmalarımız sürüyor. Tüm projeleri tamamladığımızda, İstanbul'un raylı sistem ağını 380 kilometrenin üzerine çıkarmış olacağız. 

2017’de hizmete giren Üsküdar-Çekmeköy sürücüsüz metro hattı, bu alanda Avrupa'nın en büyük, dünyanın üçüncü büyük kapasiteli projesi seçilmişti. Üstelik İstanbul'da, bunun gibi 10 ayrı sürücüsüz metro hattı bulunuyor. Gerçi ülkemizde siyaset yapan birilerinin ne İstanbul'dan ne İstanbul'un sahip olduğu altyapıdan ne de teknolojinin geldiği seviyeden haberleri var. 

Kağıthane'ye, ‘Kağıttepe’ diyenlerden, Paris'i bildikleri kadar İstanbul'u bilmeyenlerden fazla bir şey de beklemiyoruz. Bunlar, Türkiye'yi de İstanbul'umuzu da tanımıyorlar, bilmiyorlar. Kendi ülkelerinde adeta yabancı bir turist gibi yaşıyorlar. Ama onların bu cehaleti, hakikatleri ortadan kaldırmıyor. Onların bu trajikomik halleri, bizi asla rehavete sevk etmiyor. Biz, onlara rağmen, İstanbul'un trafik sorununu raylı sistemlerle çözme sözümüzü adım adım yerine getiriyoruz. Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metromuzun inşasında emeği geçen bakanlığımızı, kurumlarımızı, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine, herkesi tebrik ediyorum.

İstanbul'a belediye başkanı olduğumuzda, ‘Ne kandıranlardan ne kandırılanlardan olmayacağız’ demiştik. Fatih'in emaneti bu mübarek şehre karşı mahcup olmaktansa değil siyasette fedakarlık yapmayı, gerekiyorsa can vermeyi 

Her projesini takip ettik, her sıkıntısına çözüm aradık. Milli iradenin üstünlüğüne olan saygımız gereği, hangi belediyenin kimde olduğuna bakmadan, şehrin tamamına hizmet verecek eserleri birer birer hayata geçirdik. İstanbul, konumu ve sahip olduğu potansiyeliyle Türkiye'nin en kıymetli hazinesi, en bereketli kaynağı, en dinamik şehridir. Ülkenin ortak değeri olan bu şehri, -her türlü mülahazanın ötesinde söylüyorum- kimsenin insafına bırakamayız. 

Bunun için, hükümetlerimiz döneminde, önemli projelerimizin merkezine hep İstanbul'u yerleştirdik. Eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan tarıma, diplomasiye, bütün bu adımları kararlılıkla attık. İstanbul'u Türkiye Yüzyılı’na hazırlayacak yatırımlar yaptık… Deprem başta olmak üzere tüm afetlere hazırlık için kapsamlı adımlar attık. Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla hem İstanbullunun haklarını gözetecek hem şehrin geleceğini inşa edecek projeler yürüttük. Raylı sistem öncelikli ulaşım projeleriyle şehri, kilitlenip kalmaktan kurtardık. Bir yandan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle diğer yandan İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü'yle şehre yeni nefes kanalları açtık. Durmadık, çalıştık.

Bay Kemal ne diyor, ‘Kuruşsuz yaptığınız bu yatırımları anlatın’ diyor. Yahu neyi anlatacağız? Biz ne diyoruz? ‘Bak; pi, pi, pi.’ Yani kamu-özel işbirliği yatırımıdır bunlar. Milli bütçeden bir kuruş vermeden biz bu yatırımları yaptık. Yapıyoruz, yapacağız. İGA'yı böyle yaptık, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü böyle yaptık, Osmangazi Köprüsü'nü böyle yaptık. Ama siz bunları öğrenene kadar çok zamanlar geçecek. Bunlara bol bol fırın ekmek yedirmek lazım.”