Ankara Barosu'nun 99’uncu kuruluş yıl dönümünde İlk Bürom Projesi'nin açılışı yapıldı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, “Burası Cumhuriyet’in kültürel ve tarihi bir mimarisi olmakla birlikte aynı zamanda bugünden itibaren Ankara’daki yurttaşlarımızın hak arama özgürlüklerinin kullanılmasında, adalete erişimlerinde de bir numaralı durağı olacak. O anlamda sadece bir binanın açılışını değil, adaletin ve hak arayışının mücadelesinin burada açılışını yapıyoruz. Bu nedenle bugünkü açılışı yaptığımız birçok açılıştan farklı bir yere koymak durumundayım. Bugünden sonra artık Ankara’da şiddete uğrayan kadınlar yalnız kalmayacaklar. Hak Mücadelesi Gelincik Merkezi’mizle bu alanda uzman avukatlarımızla bu binanın içerisinden yükselecek” dedi.
Ankara Barosu'nun 99’uncu kuruluş yıl dönümünde İlk Bürom Projesi'nin açılışı, Ulus Çarşısı'nda yapıldı. Açılış törenine Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ramiz Erinç Sağkan ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş katıldı. Sağkan, şunları söyledi:
“Burası Cumhuriyet’in kültürel ve tarihi bir mimarisi olmakla birlikte aynı zamanda bugünden itibaren Ankara’daki yurttaşlarımızın hak arama özgürlüklerinin kullanılmasında, adalete erişimlerinde de bir numaralı durağı olacak. O anlamda sadece bir binanın açılışını değil, adaletin ve hak arayışının mücadelesinin burada açılışını yapıyoruz. Bu nedenle bugünkü açılışı yaptığımız birçok açılıştan farklı bir yere koymak durumundayım. Bugünden sonra artık Ankara’da şiddete uğrayan kadınlar yalnız kalmayacaklar. Hak Mücadelesi Gelincik Merkezi’mizle bu alanda uzman avukatlarımızla bu binanın içerisinden yükselecek. İstismara uğrayan çocukların avukatları buradan çıkacaklar. Emeğinin karşılığını alamayan işçi hak arayışında bu binadaki meslektaşımın desteğiyle adalete erişecek.
“ANLAMLI BİR BİNANIN AÇILIŞINI YAPIYORUZ”
Böyle anlamlı bir günde anlamlı bir binanın açılışını yapıyoruz. Bu vesileyle her şeyden önce bu imkanı bizlere sunan Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Mansur Yavaş’a sizlerin huzurunda şükranlarımı sunmak istiyorum. Seçildiği günden itibaren Ankara’ya sunduğu hizmetleri çok iyi biliyoruz ancak bunun yanında sivil toplumla ve kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleriyle kurduğu bağ ve bu anlamda yurttaşlarla bizleri bir araya getirme noktasında yürüttüğü hizmetlerin de farkındayız. Bizler de bize emanet edilen bu binada Ankaralı yurttaşlarımıza en nitelikli hizmeti sunmaya devam edeceğimizin burada, sizlerin huzurunda başkanımıza sözünü veriyoruz. Ankara Baromuzun 99’uncu kuruluş yıl dönümünde nice yüzyıllara, bin yıllara diyorum.”
“KENT MERKEZLERİ KENTLERİN HAFIZALARIDIR”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise şöyle konuştu:
“Kentlerin merkezleri kentlerin hafızalarıdır. Maalesef bugün Ulus çöküntü haline gelmiş, Kızılay aynı akıbete doğru gitmektedir. Çünkü kentimizde şu anda 6 milyona yakın ilçeleriyle birlikte olan nüfus aslında imar planlarında 2025 yılında 8 milyon nüfus öngörülmesine rağmen 18 milyona yetecek bir imar planlaması yapılmış. Dolayısıyla şehir, sağa sola sürekli kayıyor. Bu merkezlerimiz cazibesini kaybediyor. Buranın ayağa kalkması lazım çünkü nereye giderseniz gidin kentlerin merkezlerinde tarihi hep ön plandadır ve korunmuştur. Maalesef bugüne kadar Ulus’u canlandırma çabaları da başarılı olamamıştır. Ancak şimdi yetişti. Aradan dört yıl geçti ama uzun bir süreç. Tarihi mekanlarla ilgili karar alma süreçleri, bunların kurullardan geçmesi, projenin onaylandıktan sonra ihale edilmesi gibi işlerin ardından burası bir-iki defa ihale edilmesine rağmen şartlardaki farklılıklar nedeniyle müteahhitler girmemişti. Buranın mutlaka değerlendirilmesi ve Ulus’un ayağa kalkması gerekiyordu. Bu nedenle aldığımız ilk kararlardan bir tanesi hemen yanı başımızda bulunan ve bütün görsellerde, filmlerde mutlaka görüntüsü olan eski Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün EGO’nun oraya taşınmasıyla buraya gelecek binlerce personel ve vatandaşın Ulus’u canlandıracağını düşünüyorum.
“100’ÜNCÜ YIL İŞHANI’NIN YIKILMA TEHLİKESİ VARDI. BİR KENT MEYDANI OLARAK TASARLANACAK”
Hem meslektaşlarımızın çektiği zorlukları bilen birisi olarak aynı zamanda tarihimizi korumak amacıyla, ikincisi; buraya yerleşecek kuruluşun gerek kullanacak avukatların gerek vatandaş aracılığıyla buraya binlerce insanın çekileceği, avukatların istifade edeceği, herkesin gelip sürekli kullanacağı bir mekan olması kararlaştırılmıştı. Burada 100 oda var ve bir katımız da Teknokent oluyor. Buraya da binlerce genç gelecek. Alttan geçen trafik akışı için proje de hazırlandı, kurula gidecek. Karşıdaki 100’üncü Yıl İşhanı’nın yıkılma tehlikesi vardı. Orası da bir kent meydanı olarak tasarlanacak. Bu binanın dışarıdan ışıklandırılması başladı. Akşamları geçerken eskiden kapkara görünen bir binanın nasıl ışıl ışıl ortaya çıktığını göreceksiniz. Dolayısıyla burada hem meslektaşlarımıza fayda sağlayan hem Ulus esnafına faydası olan Cumhuriyeti’mizin kurulduğu bu merkez hafızalara kazınması ve Ulus’un da ayağa kalkıp bir kent meydanı olarak kazanılması konusunda insanları teşvik edeceğini düşünüyorum.”