ÖMHKJTY

 

Ardahan’a 38, Artvin’e ise 104 kilometre uzakta bulunan Ardahan’a bağlı Ardaşan köylüleri dün Kars, Ardahan, Erzurum ve Artvin’in ortak yaylası olan Bülbülan yaylasında şenlikler düzenledi. Bağdaşanlı Fehmi Aydın, "Yüz yıldır bu yayla vardır ve tarihi bir yayladır. Eskiden her cumartesi bu yaylada hayvan pazarı olurdu yiyecek, giysi ve içecek şeylerde satılırdı ama artık burası festivale dönüştü. Doğu olması nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda burası yani mesela Karadeniz’de olsa ya da batıda olsa ulusal medya, siyasetçiler de şak şak tutar ve işte doğu olması... Milletvekili seçilir ve seçimden sonra yüzünü göremeyiz. Yani açıkçası doğu kaderine terk edilmiş durumda" diye konuştu. 

 

"FESTİVAL İÇİN BİN 800 KİLOMETRELİK YOLDAN GELDİM"

 

Eşref Kaya, "Ardahanlıyım ve Kars’ta oturuyorum ve şenliklere katılmak için buradayım ve kültürümüzü yaşatmak için festival yapıyoruz. Buraya özellikle Kars, Ardahan ve Artvin’den geliyorlar" dedi.

 

Ardahanlı iş insanı, "Kültürümüzü başka bölgelere tanıtmak için yani Ardahan’ın sesini duyurmak için bin 800 kilometre yol geldim ve siz basın mensuplarını da teşekkür ediyorum bu birlikteliği yansıttığınız için. Yalnız bir şey var, Karadeniz’in ve doğunun bir olduğunu Kürdü, Laz’ı, Türk’ü ve Çerkez’inin de kardeş olduğunu ve bu anlamda birlikte olduğu bir festivaldir burası. Bu gördüğünüz sahra dağıyla Bülbülan yaylaları Batum’dan bu yana dört kavim yaşar bu bölgede oğuzun boyu, çepeliler, komunkiler ve muhitler ve hepsi Alparslan’dan bu yana birlikte olmuşlar ve bizde bu birlikteliğe katkı olsun diye geliyoruz" diye konuştu.

 

"KARADENİZLE KÜLTÜRÜMÜZ ÇOK YAKIN"

 

Bağdaşan köyünden Nurbay Akpınar, şunları söyledi:

"Burası Bülbülan yaylasıdır ve dedelerimizden kalmadır ve burada 15’incisi düzenlenen festivalimiz aynı zamanda yayla şenliğidir diyebiliriz. Ardahan’da bal festivali olmadan biz burada bu festivali başlatmıştık. Burada birlik ve beraberlik içerisinde şenlikler yapmaya çalışıyoruz. Burası doğunun; Kars, Ardahan, Erzurum, Artvin, Rize ve Trabzon’dan insanlar buraya gelirmişler çünkü burada hayvan pazarı kurulurmuş ve hayvan alım satımı bu yaylada olurmuş. Bu yüzden de biz Karadeniz’le kültürlerimiz birbirine çok yakın. Hemen arkamda bulunan fırın ve 24 saat ekmek çıkarmaya çalışıyoruz bu da bize dedemizden kalma ve biz de devam ettirmeye çalışıyoruz."

"HALKIMIZA HİZMET EDİYORUZ AMA HARCI BORCUNU KORUTMUYOR"

Bülbülan yaylası fırın işletmecisi Turgut Akpınar, "Babamdan kalan bir yerdir, biz de bunu devam ettiriyoruz. Buraya etraftan geliyorlar, Hopa’dan Artvin’den gelirler. Burası piknik alanıdır festival alanıdır ama burası sahipsizdir. Bakan yok buraya işte bu yolun Ardahan’dan Artvin’e bağlanması gerekiyor ve Karayolları buraya bakmıyor oysa bu yol bağlanmış olsa fakir, fukara faydalanır biri çay ocağı açar, biri yemekhane açar. Bakın ben burada fırıncıyım işte aktif iki ay fırın çalıştırıyorum. Halka hizmet ediyoruz ama bunun harcı borcunu korutmuyor ama başka ne söyleyeyim" dedi.

Festivale gelen vatandaş, "İzmit’ten geliyorum eşim Karslı ve biz de Ardahan Göle’den geliyoruz buraya. Şu an için çok güzel ve bir sıkıntı yok ve burası çok güzel oksijen dolu bu ovada ve etkinliklerde güzel halaylar çekiliyor ve insanlar eğleniyor" diye konuştu.

"KÖY KÜLTÜRÜMÜZÜ BURADA YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Bağdaşanlı Şevket Şenel, "Evet böyle ara ara festivaller yapıyoruz ve buraya Erzurum, Hopa, Artvin, Ardahan ve Şavşatlılarla hep birlikte kardeşçe eğleniyoruz. Akşamları burada kalanlarda oluyor ve yakın yaylalarda yerleri olanlar gidip geliyorlar. Bakın ortam çok güzel etlerimiz yapıyoruz ve her yöreye göre halaylar çekiyoruz mesela Lazlarla Laz oyunu oynuyoruz, Erzurumlu ve Ardahanlılarla da Ardahan oyunu oynuyoruz. Buranın suyu çok güzeldir" dedi.

Ümit Dilgil, "İstanbul’dan dedemleri ve akrabalarımı ziyarete geldik aynı zamanda da şenliklere katılıyoruz ve biz ilk defa katılıyorum ve organizasyon çok güzel" dedi. Tayfun Namlıgöz, "Şenliği duyduk geldik arkadaşlarımızla beraber ve güzel bir organizasyon ve insanlar eğleniyor. Her taraftan geliyor insanlar ve köy kültürümüzü burada yaşatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Ardahanlı vatandaş, "İstanbul’dan geliyorum. Festivalin yapıldığı yayladayız. Bugün hava biraz sisli ama olsun buranın doğasında var zaten. Ben derim ki herkes memleketine sahip çıksın ve herkes gelsin, Bülbülana, Ardahan’a, Artvin’e, Hopa’ya yani gelin bu güzellikleri görün ve ata baba yerlerini unutmayalım" ifadelerini kullandı.

"DOĞU, KADERİNE TERK EDİLMİŞ DURUMDA"

Bağdaşanlı Fehmi Aydın ise şunları söyledi:

"Yüz yıldır bu yayla vardır ve tarihi bir yayladır. Eskiden her cumartesi bu yaylada hayvan pazarı olurdu yiyecek, giysi ve içecek şeylerde satılırdı ama artık burası festivale dönüştü. Doğu olması nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda burası yani mesela Karadeniz’de olsa ya da batıda olsa ulusal medya, siyasetçiler de şak şak tutar ve işte doğu olması... Milletvekili seçilir ve seçimden sonra yüzünü göremeyiz. Yani açıkçası doğu kaderine terk edilmiş durumda. Bakın burayı ulusal medya işlese turizm artar ve insanlar akın eder oysa şimdi ise sadece yörenin insanları geliyor."