CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hem Cumhurbaşkanlığı’nı hem de parlamentoyu çoğunlukla alacağız. Tereddüdümüz yok. Parlamentoda çoğunluğunu kaybedeceğini Erdoğan da biliyor. Onun bütün hedefi Cumhurbaşkanlığı. Onu da kaybedecek. Seçimi kaybedeceğine dair inancı güçlenirse, Erdoğan seçime bile girmeyebilir. YSK’dan kendi arzu ettiği kararı çıkarabilir. ‘Siz, seçime giremezsiniz’ diye” dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca; “Altılı masa niye dağılsın? Niye dağıtalım altılı masayı. Hepimiz demokrasi istemiyor muyuz, istiyoruz. O zaman masanın dağılma şansı yok” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün, CHP Genel Merkezi’nde internet medyası temsilcileri ile buluştu, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu'na toplantıda; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Başdanışmanları Tuncay Özkan ve Ünal Çeviköz, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile Genel Başkan İletişim Koordinatörü Ömer Topsakal eşlik etti.
Kılıçdaroğlu’nun, sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
KİM OLURSA OLSUN: (Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı) Sorun; Cumhurbaşkanlığı sorunu değil. Sorun sistem sorunu. Fakat medya ne hikmetse, hep; ‘Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?’ Kim olursa olsun. Bizim niyetimiz sistemi değiştirmek. Var olan sistem, Türkiye’yi getirdi felaketin eşiğine soktu. Hep birlikte görüyoruz, yaşıyoruz; tanığıyız. Bu kuşak, 7’den 70’e var olan sistemin Türkiye’yi nereye getirdiğini; hep beraber görüyoruz. Amacımız ne? Bizi bir araya getiren temel faktör ne? Biz bu sistemi değiştireceğiz. Demokrasi olsun istiyoruz. Dolayısıyla; Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda, önce kendi aramızda demokratik standartları oluşturmak, altına imza atmak, bunu kamuoyuyla paylaşmak, ülkeyi hangi şekilde yöneteceğiz bunun kararını vermek, hükümet programı çerçevesinde ekonomiden yargıya kadar neleri yapacağımız konusunda görüş birliğini sağlamak, ondan sonra da bunları gerçekleştireceğimiz bir Cumhurbaşkanı adayını belirlemek. Bu çerçevede, kamuoyundan hep Cumhurbaşkanlığı ile ilgili soru geldiği için şöyle yaptık: ‘Bizim Cumhurbaşkanı adayımızın nitelikleri şudur’ dedik. Bunu kamuoyuyla paylaştık. Altılı masada Cumhurbaşkanı adayı nasıl belirlenecek, oylama nasıl olacak bunlar hiç konuşulmadı. Gündemimizde yok. Sizlerin gündeminde olduğu için, sürekli soru sorduğunuz için yanıt vermek zorunda kalıyoruz. Ama altılı masanın gündeminde bunlar yok. Çünkü gündeminde; 5 Ocak 2023’te oturacağız, hükümet programı üzerinde yine çalışacağız, konuşacağız. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçişin yol haritası üzerinde konuşacağız, çalışacağız. Bugüne kadar aldığımız bütün kararlar oybirliği ile alınmıştır, hepsi. Bir konu, bir arkadaşımız; biz bunu biraz daha gözden geçirelim, kendi kurmaylarımla değerlendirelim diyorsa, hay hay diyoruz. Bir sonraki toplantı geldiğinde, yine hep beraber üzerinde yüzde 100 uzlaştığımız metinler çıkıyor.
ONUN AKLI BİZDE YOK MU?: Altı lider; hangi konuda, neyi, nasıl yapacağına dair görüş birliği sağlamayıp da Cumhurbaşkanı adayını belirlediğinde, ne olacak? Her kafadan ayrı bir şey çıkacak. Erdoğan, ne diyecek? ‘Ne güzel, bunların her birisi ayrı ayrı şeyler söylüyor.’ Biz bunu bilmiyor muyuz, biliyoruz. Altı lider bunun farkında. Hükümet programı üzerinde uzlaşacağız. Geçişin yol haritası üzerinde uzlaşacağız. Aramızda hiçbir görüş farkı kalmayacak. Yüzde 100 uzlaşma sağladıktan sonra da Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz. Cumhurbaşkanı adayı çıkacak; benim, Meral Hanım'ın, Davutoğlu'nun, Babacan'ın, Sayın Gültekin'in söylediğini dillendirecek. Dolayısıyla, altı lider hep birlikte aynı şeyi söyleyeceğiz. Yani aramızda bir farklılık olmayacak. Eğer biz bunu önceden belirlesek, her birimiz ayrı şey söyleyebiliriz. Bu, Erdoğan'ın eline koz vermek. Erdoğan onun için sıkıştırıyor. Bir an önce açıklayın, çünkü farklı şeyler söyleyin, ben de çıkıp kürsüye diyeyim ki: ‘Bak görüyorsunuz değil mi, her kafadan bir ses çıkıyor.’ Onun aklı bizde yok mu? Allah aşkına biz her şeyi biliyoruz.
ALTTA ÇALIŞAN MEKANİZMA GÖRÜNMÜYOR: Her ayrıntıyı; gündemimize getiriyoruz, konuşuyoruz, tartışıyoruz. Altı lider, diyelim ki 15 günde bir toplanıyor. Ama bu hiç görüşmüyoruz anlamında değil. Görüşüyoruz, ama altımız bir araya gelmiyoruz. Ama telefonla da görüşüyoruz; Genel Başkan Yardımcıları, her bir partinin genel başkan yardımcıları hükümet programı konusunda, geçişin yol haritası konusunda; oturuyorlar, defalarca çalışıyorlar. Birden fazla… Yani bir sefer gelip de dağılmıyorlar. Bitinceye kadar süreç, sürekli çalışıyorlar. Yani sistem kendi içinde çalışıyor. Ama bu altta çalışan mekanizma görünmüyor. Üste sadece liderler görünüyor. Acaba bir araya geliyor mu, gelmiyor mu?
YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ: Geliyoruz, oturuyoruz, konuşuyoruz. Biz yolumuza devam ediyoruz. Ama sarayın baskısı, sarayın medya üzerindeki baskısı, sarayın özellikle gündem belirleme konusundaki… ‘Efendim niye Cumhurbaşkanı adayını belirlemiyorlar?’ İyi de biz onların arzu ettiği zaman diliminde mi belirleyeceğiz? Hayır. Kendi Cumhurbaşkanı adayımızı belirleyeceğiz. Bizim açımızdan Cumhurbaşkanı adayından çok daha öte; sistem. Biz sistemi değiştirmek istiyoruz. Yoksa bir kişi gitsin yerine yeni bir kişi gelsin. Şimdi bu algının içine, Türkiye süratle sokuluyor. Buradan kesinlikle çıkmak lazım, kesinlikle. Demokrasiden yana olan herkesin bu anlayıştan çıkması lazım. Biz demokrasiyi savunuyoruz, ilkeleri savunuyoruz. Eğer biz; ‘Bugün burada bir tek adam var, bu tek adam da memnun değiliz, biz bunu değiştirelim yerine yeniden bir tek adam gelsin ve biz bununla yola devam edelim, bakalım bu nasıl olacak…’ Bizim; İkinci Yüzyıla Çağrı vizyonumuzda, neydi? Önemli olan sistemi değiştirmekti. Ve öyle bir değişikliği gerçekleştirelim ki Türkiye hem ekonomik hem siyasal açıdan bir daha krizlere girmesin. Gerçek anlamda demokrasi, gerçek anlamda ekonomik politikalar oluşturun. Asıl hedefimiz bu.
KAVGA ETMEDİK Kİ…: (İYİ Parti ile CHP arasındaki gerginlik iddialarına ilişkin) Herhangi bir sorunumuz yok, Sayın Akşener ile… Görüşüyoruz, niye görüşmeyelim. Kavga etmedik ki, ayrılalım. Görüşüyoruz. Herhangi bir sorunumuz yok.
Hükümet programını kabul ettikten sonra, hükümet programının kamuoyuna nasıl paylaşılacağını belirleyeceğiz. Onun için bir takvim vereceğiz, sizlere. O takvim de yine büyük bir olasılıkla diyorum, çünkü görüşülmedi; büyük bir olasılıkla yine altı lider bir araya geleceğiz, ‘biz iktidar olduğumuzda bunları hayata geçireceğiz’ diye kamuoyuyla hükümet programını paylaşmış olacağız. Daha sonra Güçlenmiş Parlamenter Sisteme geçişin yol haritası üzerinde de durulacak. Gerekirse yeni altı lider bir araya geleceğiz. Altı lider, kamuoyuna güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritasını kamuoyuyla paylaşacağız. Üç temel konuyu, altı lider bir araya gelerek paylaştık. Anayasa ve maddeler; 2 toplantı yaptık. Şimdi, hükümet programı; Ortak Söylem ve Hükümet Programı ve Geçiş Programı. Neyi, nasıl yapacağımızı; kamuoyuna aktarmak, önemli diye düşünüyorum.”