9828a557-af7e-4ef6-8b47-f1f2ec703168-w

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesi Hatay’da bugün; bölgenin yeniden yapılandırılması planlamasına ilişkin açıklama yaptı. İBB Hatay Afet Koordinasyon Merkezi’ndeki toplantıda konuşan İmamoğlu, bugüne kadar bölgede 4 bin 500’e yakın personelin yer aldığı mekanizmayı yürüttüklerini belirtti. Diğer çalışmalarından da bahseden İmamoğlu; “Şu ana kadar 4 bin 500’e yakın çadırı ya dağıttık ya kurduk ya depomuzda dağıtımını devam ettiriyor olacağız. Çadır sayısının özellikle tüm belediyelerimizle birlikte 16 bine yakın bir sayıya ulaştığını da ifade etmek istiyorum.” açıklamasını yaptı.

 

 

 İmamoğlu’nun konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

 

 “130’un üzerinde belediyenin buraya sunmuş olduğu katkıları koordine ediyoruz. Yeni oluşacak ihtiyaçları ve bu süreçlerdeki desteği de kalıcı ve sürdürülebilir bir biçimde sahada fonksiyonlarını da sorunlarını da tespit ederek özellikle burada süreci yönetmeye devam edeceğiz. 

 

Bölgemizde yoğun bir iş makinemiz vardı. Şu an itibarıyla 575 iş makinemiz var. Tabii diğer il ve ilçe belediyelerinin beyan ettikleri teçhizatla aslında bu sayı bin 780’e kadar çıkmaktadır. 

 

 

Yoğun araba kurtarma faaliyetlerinden az önce bahsettim. Gerçekten minnet duyduğumuz o kıymetli çalışmaları yürüten arama kurtarma ekipleri, yüzlerce hatta binlerce canı kurtardı, 10 ilde birden. Gönül herkesi kurtarmayı isterdi ama ne yazık ki canlarımızı yitirdik.

 

 Şu an itibarıyla çadır önemli bir sorundur. Dolayısıyla iş birliğiyle çadır ihtiyacını karşılama konusunda yoğun bir gayret içerisinde olacağız. Şu ana kadar 4 bin 500’e yakın çadırı ya dağıttık ya kurduk ya depomuzda dağıtımını devam ettiriyor olacağız. Çadır sayısının özellikle tüm belediyelerimizle birlikte 16 bine yakın bir sayıya ulaştığını da ifade etmek istiyorum.

 

Hatay’da 593 mahalle muhtarı ile birlikte yerel aktörlerimizle özellikle bölgemizdeki belediyelerimizin önerileriyle il başkanımız, ilçe başkanlarımız ve milletvekillerimizin özenli çabalarının altını çizmek istiyorum. Her birinin katkılarıyla, onlarla da iş birliğiyle bir yerel dinamik de harekete geçmiş durumda. 

 

İki önemli konuya değinmek zorundayım. Bir tanesi enkaz meselesi. 158 bin bağımsız birimden 124 bin bağımsız birimim yıkık, ağır hasarlı ve acil yıkılması gerektiği nettir. Bu 18 milyon ton metreküp ki, metreküpü aşıyor aslında, enkaz seviyesinin ulaşması anlamına gelir. Bir TIR’ın yaklaşık 18 ton taşıdığını düşündüğümüzde tam bir milyon sefer enkaz çalışması, bu kent çevresinde yapılacak. 

 

Bu enkazların taşınabilmesi için önce can sonra mal varlığına yönelik tespitlerin savcılık tarafından yapılması ve tamamlanmasının zorunluluk olduğunu hepimiz biliyoruz. Hemen enkazda bulunacak yurttaşlarımıza yönelik hem de enkaz kaldırma çalışması yapan ve etrafta bulunan yurttaşlarımızın sağlığına yönelik aşırı özen gösterilmesi önemlidir. 

 

Bu çerçevede olmak üzere enkazlardan kaldırılacak molozların önemli bir bölümünün asbest içerdiği de unutulmamalıdır. Bu asbestin solunmaması için taşınırken etrafa dökülmemesi, özellikle taban suyuna karışmamasının sağlanması için önlemler alınması şarttır.”