özgür özel grev vetoso

 

CHP Grup Başkanvekili, Manisa Milletvekili Özgür Özel; TBMM Başkanlığı’na Sendikalar ve Toplu İş Sözleşme Kanunu’nda değişiklik öngören bir kanun teklifi verdi. Teklifte; Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63 maddesinin yürürlükten kaldırılması öngörüldü. 

 

Özgür Özel, teklifin gerekçesi için yaptığı konuşmada şu ifadeleri kaydetti: 

 

 “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63’üncü maddesi, grev ve lokavtların Cumhurbaşkanınca ertelenebilmesine olanak tanımaktadır. Son olarak 24 Ocak 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6724 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kocaeli ili Çayırova İlçesinde Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararı, milli güvenlik bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmiştir. 2022 yılında yine Cumhurbaşkanı Kararıyla Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi’de Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş sendikalarının görevleri ertelenmiştir. Özellikle OHAL döneminde bu yasaklama kararı kötü niyetle kullanılmış ve çok sayıda grev ertelenmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı döneminde 20 ayrı grev erteleme kararı verilmiş, 200 bine yakın işçinin grev hakkı elinden alınmıştır.

 

Türkiye’deki işçi sınıfı, gelişmiş demokrasilerde işçilerin on yıllar öncesinde kazandığı hakların bir bölümüne hala sahip değildir. Anayasa Mahkemesi’nin Birleşik Metal-İş’in başvurusu üzerine verdiği ve 20/7/2018 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararında da, ‘ilgili kanun maddesinde yer alan terimlerin anlamlarının ikna edici bir gerekçe olmaksızın çok geniş bir şekilde yorumlanması, bütün grevlerin milli güvenliği bozabileceği sonucuna ulaştırabilecek ve Anayasal haklara demokratik toplumda gerekli olmayan ve ölçüsüz müdahalelere yol açabilecektir’ ifadeleri kullanılmış, grev erteleme kararları için ikna edici bir açıklama getirilmediği vurgulanmıştır.

Ancak, Cumhurbaşkanına tanınmış grev ve lokavt erteleme yetkisi, işçilerin haklarına erişimini engellemektedir. Ayrıca bu yetkinin sürekli ve kötü niyetli kullanılması örgütlenme özgürlüğüne müdahalenin önünü açmaktadır. Tüm bu gerekçelerle, bu kanun teklifinde Cumhurbaşkanına tanınmış bu yetkinin mevzuattan kaldırılması ve bir tek kişinin kötü niyetli olarak grev ertelemesinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.”