3cbe064a-7d99-42b0-a8b7-82988cdc8b6d

Maltepe Belediyesi’nce çalışanlarına yönelik “İş Yaşamında Adil ve Saygılı Bir Kültür İnşa Etmek” konulu seminer verildi. Maltepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Berfin Varışlı tarafından iki gün boyunca Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde verilen eğitimde mobbing ile mücadelede etkili politikalar ve müdahale yöntemleri anlatıldı.

 

Kurumsal politikalar ve etik kodların, mobbingle mücadelede önemli araçlar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Berfin Varışlı, kurumların ve şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları oluşturması ve şeffaf mekanizmalar geliştirmesi gerektiğini söyledi.

 

 

 

‘MOBBİNG DEPRESYONA YOL AÇABİLİR’

 

İş yaşamında toplumsal cinsiyet temelli mobbingin doğrudan veya dolaylı biçimlerde ortaya çıkabileceğine işaret eden Varışlı, “Bir kişi sürekli aşağılandığını, görmezden gelindiğini, dedikoduya maruz kaldığını ya da haksız yere eleştirildiğini hissediyorsa mobbing yaşama ihtimali vardır. Bu durum zamanla anksiyete, depresyen, uyku bozukluğu, motivasyon kaybı, işe gelmek istememe, migren, mide problemleri gibi sonuçlara yol açabilir.” dedi. 

 

 

‘ÇALIŞMA HAYATINDA SIKÇA RASTLANIYOR’

 

Mobbingin yani psikolojik tacizin çalışma hayatında sıkça rastlanan ama çoğu zaman adlandırılamayan bir olgu olduğuna değinen Varışlı Türkiye’de mobbing ile ilgili yasal düzenlemeler ve çalışanların hukuki hakları ve kurumların sorumlulukları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Mobbing ile stres arasındaki farkı anlatan Varışlı stresin çalışma hayatının doğal bir parçası olduğunu ancak mobbingin kasıtlı, tekrarlayan ve sistemli bir davranış olduğuna dikkat çekti. Stresin koşullardan kaynaklı olduğunu ifade eden varışlı mobbingin ise insan kaynaklı psikolojik bir şiddet olduğunu mobbingin yalnızca bireysel bir sorun değil kurumsal yapının da ürünü olduğuna işaret etti. Seminer Varışlı’nın katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.