fjkbnlgjk

 

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, sığınma evlerinde kalan veya hakkında koruma kararı olan kadınların nasıl oy kullanabileceğine ilişkin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan bilgi istedi. Bunun üzerine Aile Bakanlığı, konuyu YSK’ye sordu. YSK de seçmen listelerinde, sığınma evlerinde kalan ya da koruma altındaki kadınların ad ve soyadlarının ilk ve son harflerine yer verilmesine, kişisel bilgilerinin tamamının, T.C. kimlik numaralarının da ortadaki 5 rakamının yıldız ile işaretlenmesine karar verdi.

 

Mor Çatı Vakfı Gönüllüsü Elif Bilgiç, şunları söyledi:

 

“Biz, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı olarak hem sığınaklarda kalan kadınların oy kullanması ile ilgili hem de depremden etkilenen bölgelerde taşınan sığınaklar, çünkü deprem sonrasında o sığınaklarda kalan kadınlar başka bölgelere taşındılar, o kadınların nasıl oy kullanacağı ile ilgili olarak bir bilgi edinme başvurusu gerçekleştirmiştik. O bilgi edinme başvurusunun ardından bize bir cevap geldi, YSK’nin aldığı karara dayanarak. Verilen cevabın kendisinin tamamının okumayı zorlaştıran bir dille yazılmış oluşu; anlaşılmasının, hukuki bilgilere sahip olmayan kişilerin durumu yorumlamasına açık olmadığı gerçeği, ilk olarak vurgulanmalı.

 

“AÇIKLAMALAR YETERİNCE AÇIK DEĞİL VE BELİRLİ KAVRAMLARLA KURGULANMAYA ÇALIŞILIYOR”

 

Oy kullanmaya dair bir düzenleme gerçekleşmiş gibi duruyor. Fakat aslında ikiye bölmek gerekirse bir tanesi depremden etkilenen kadınlar, diğeri de genel olarak sığınaklarda kalan kadınlarla ilgili. Açıklamalar yeterince açık değil ve belirli kavramlarla kurgulanmaya çalışılıyor. Depremden etkilenen kadınlar için bir ‘diğer adres’ tanımı var. Aslında YSK’nin başka durumlar için tanımladığı, sığınakları dahil etmediği, yurtlar vs. gibi kısımları açıkladığı bir yer. Depremden etkilenen kadınların yer değiştirmesini ‘diğer adres’ ile açıklıyorlar. Bu kısım aslında çok eksik, çünkü sığınaklar vurgusunun yapılması o kararda geçiyor olması gerekli, bununla ilgili temel bir sorun var.

 

“KARARDA, ŞİDDETTEN UZAKLAŞMAK İSTEYEN KADINLARIN NASIL KORUNACAĞI, KURUMLAR ARASI NASIL KOORDİNASYON SAĞLANACAĞI AÇIK ŞEKİLDE BELİRTİLMİYOR”

 

Bir diğer sorun; evet bir düzenleme yapılıyor kadınların oy kullanması açısından, fakat meseleyi sadece seçim listelerinde isimlerin açık bir şekilde yazılması ya da yazılmaması üzerinden, sandık güvenliği üzerinden tanımlıyor olmaları. Önemli bir nokta; şiddetten uzaklaşmak isteyen, yeniden failleri ile karşı karşıya gelmek istemeyen kadınların bunu yaşamaması için ne gibi güvenlik önlemleri alınacağı, onların ulaşımının nasıl sağlanacağı, faille yüz yüze gelmemesi için kurumlar arası nasıl bir koordinasyon sağlanacağı, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nin (ŞÖNİM), ilçe seçim kurulunun bunun için ne gibi önlemler alacağı açık bir şekilde belirtilmiyor. Bu da temel bir eksik olarak görülüyor yapılan bilgi edinme başvurusunun cevabında da YSK’nin kararında da. ŞÖNİM’e ne gibi bir rol düşüyor, ŞÖNİM’ler kadınları nasıl bilgilendirmek durumundalar, bu bilgilendirme ne üzerinden olacak? Bunlar görülmüyor. Bizim açımızdan evet bir düzenleme yapılmış gibi görünse de o düzenleme, sonuçları itibarıyla kadınların bütünlüklü güvenlik ihtiyaçlarına cevap vermiyor.”